Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Πρωτοπορεί??? το Νοσοκομείο Ρεθύμνου?

Πρωτοπορεί το Νοσοκομείο Ρεθύμνου με την εφαρμογή ενός σύγχρονου προγράμματος παρακολούθησης της πορείας της υγείας των νοσηλευομένων στο ίδρυμα.
Πρόκειται  για ένα νέο σύστημα, μία προσθήκη στη μηχανογράφηση του νοσοκομείου, μία εφαρμογή, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς από το θάλαμο του ασθενούς να επικοινωνούν ασύρματα με το νοσηλευτικό προσωπικό και να δίνουν οδηγίες για την κατάσταση του αρρώστου και για τη νοσηλεία του ή την αλλαγή της νοσηλείας του.


 Η εφαρμογή αυτή δημιουργήθηκε μέσα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, στο οποίο και εφαρμόζεται πιλοτικά. Στόχος η τελειοποίηση του και ακολούθως η εφαρμογή του στα υπόλοιπα νοσοκομεία.
Μιλώντας για το θέμα στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του Team FM, ο γιατρός κ. Κώστας Μαλάς, τόνισε ότι  «είναι ένα application, το οποίο ο γιατρός παίρνοντας ένα tablet μπαίνει στο θάλαμο του ασθενούς και μπορεί να στείλει οποιαδήποτε νοσηλεία, να δει τις εξετάσεις του, να παραγγείλει, να στείλει εξετάσεις, χωρίς να μεσολαβήσουν χαρτιά φάκελοι και οτιδήποτε άλλο και να κάνει τη δουλειά του πιο εύκολα και με λιγότερο προσωπικό. Τι κάνει λοιπόν αυτό; Τι μας βολεύει και σε τι μας εξυπηρετεί; Γίνεται μια οικονομία εργατοωρών του νοσηλευτικού προσωπικού γιατί δεν είναι υποχρεωμένο να ακολουθεί το γιατρό στην επίσκεψη και να χάνει πολύτιμο χρόνο από την κύρια απασχόληση, που είναι η παρακολούθηση και η νοσηλεία του αρρώστου.»
Ο κ. Μαλάς συνέχισε λέγοντας ότι  «οι εντολές πλέον και οι εφαρμογή τους με αυτό το σύστημα αποκτούν ταυτότητα, δηλαδή η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα κάθε οδηγία να έχει την ταυτότητα του γιατρού που την έδωσε, την ώρα που την έδωσε, επίσης να έχει την ταυτότητα του νοσηλευτή που την πήρε, την ώρα που την πήρε αλλά και την ώρα που την εκτέλεσε. Τρίτον μας κάνει οικονομία σε χρόνο και σε χαρτί  για όλες τις πληροφορίες, για το ιστορικό για τις εργαστηριακές εξετάσεις και την εξέλιξη της πορείας του αρρώστου. Γράφοντας στην εφαρμογή, αυτόματα, δεν χρειάζεται ο γιατρός να ψάχνει φακέλους να ψάχνει εργαστηριακές εξετάσεις. Τα βλέπει όλα από το tablet του μέσα από το θάλαμο.
Πιστεύω, ότι με αυτόν τον τρόπο θα κάνουμε και λιγότερα λάθη, διότι όπως είναι γνωστό όσες περισσότερες αντιγραφές γίνονται σε κάποια οδηγία τόσο πιθανότερο υπάρχει να γίνει λάθος. Αυτά με λίγα λόγια είναι το σύστημα το οποίο είναι δικής μας επινόησης και του προηγούμενου διοικητή κ. Μοσχοβάκη. Μπορέσαμε και το ενσωματώσαμε στη μηχανογράφηση του νοσοκομείου. Εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε μας καμιά βδομάδα τώρα ,θα το πάμε έτσι καμιά δεκαριά μέρες  και η προοπτική του είναι τουλάχιστον σε να επεκταθεί σε όλη την Κρήτη».
Ο κ. Μαλάς πιστεύει ότι με την εφαρμογή του προγράμματος αυτού, θα ελαττωθεί ο φόρτος εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς θεωρεί, ότι το σημαντικότερο πρόβλημα, που αντιμετωπίζει το ίδρυμα ως προς την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, αφορά τους νοσηλευτές.
Είπε χαρακτηριστικά ότι  «το πρόβλημα του νοσοκομείου αυτή τη στιγμή, αν έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, είναι το νοσηλευτικό του προσωπικό. Πιστεύω, ότι αυτό είναι το πρόβλημα όλων των νοσοκομείων της Ελλάδας. Με το σύστημα αυτό,  ίσως διευκολύνει ,γλιτώνει εργατοώρες  του νοσηλευτικού προσωπικού. Προσπαθήσαμε γιατί είδαμε πως θα κάνουμε τη δουλειά μας πιο εύκολη. Οφείλω να ευχαριστήσω τον κύριο Μοσχοβάκη,  ο οποίος το ενσωμάτωσε στη μηχανογράφηση του νοσοκομείου και δούλεψε με ενθουσιασμό και ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον κύριο Νεοφώτιστο, ο οποίος μας έχει ενθαρρύνει πάρα πολύ, μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ , μας έφερε τον εξοπλισμό και ουσιαστικά μας βοηθά για να το δώσουμε και σε όλη την περιφέρεια.»
Το σύστημα λοιπόν αυτό θα εφαρμόζεται πιλοτικά για ένα μήνα ώστε να εντοπιστούν τυχόν αστοχίες και προβλήματα και ακολούθως θα εφαρμοστεί πλήρως. Μάλιστα όπως δείχνουν τα πράγματα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του προγράμματος, δεν προκύπτουν κάποια σημαντικά ζητήματα και υπάρχει αισιοδοξία, ότι άμεσα θα μπει σε πλήρη εφαρμογή.
Όπως τόνισε ο κ. Μαλάς «θεωρώ ότι δεν υπάρχουν αδυναμίες. Αυτό βγαίνει από μια πείρα 30 χρόνων. Αλλά όπως ξέρετε σε ένα μηχανογραφικό σύστημα,  τις αδυναμίες δεν τις βλέπεις  όταν το φτιάχνεις, τις βλέπεις όταν λειτούργει και για αυτό το βάλαμε για ένα μήνα σε πιλοτική λειτουργία. Εγώ το έχω δουλέψει αρκετά χρόνια γιατί αυτή η προσπάθεια είναι τριών ετών, δεν ξεκίνησε χθες και θεωρώ, ότι το σύστημα θα τρέξει και θα μας διευκολύνει πάρα πολύ.
Ο γιατρός δεν θα κουβαλά πλέον 150 χαρτιά και φακέλους,  θα μπαίνει με το tablet του στο θάλαμο, θα υπάρχει ένας υπολογιστής στο γραφείο της προϊσταμένης για κάθε μεταβολή της νοσηλείας, για κάθε μεταβολή ή αλλαγή της κατάστασης του ασθενούς και περνώντας από το tablet την οδηγία, το έχει πάρει κατευθείαν από το γραφείο, την εκτελεί και όλα αυτά έχουν ταυτότητα, ώρα, πότε έγιναν, πότε δόθηκε εντολή και όλες οι λοιπές πληροφορίες. Επομένως είναι ένα ακριβές σύστημα για να ελέγξουμε την ποιότητα της δουλειάς μας.»
"ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ"
Με την ευκαιρία της συνέντευξης του για το νέο αυτό σύστημα ο γιατρός κ. Κώστας Μαλάς, με την πείρα των τριάντα χρόνων επιστημονικής παρουσίας στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, μίλησε για την σημερινή κατάσταση του ιδρύματος, τονίζοντας, ότι είναι λάθος να απαξιώνουμε το νοσοκομείο και τη δουλειά που γίνεται μέσα σε αυτό.
Είπε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι η απαξίωση του νοσοκομείου δεν κάνει καλό. Η κοινωνία του Ρεθύμνου το νοσοκομείο το χρειάζεται. Εγώ δεν πιστεύω ότι το νοσοκομείο μας κινδυνεύει να μας το πάρουν. Αλλά για να μην γίνει ποτέ αυτό και να μην τεθεί θέμα, εγγύηση είναι η δουλειά που κάνουμε μέσα σε αυτό. Οφείλουμε να εμπνεύσουμε την αγάπη και την εμπιστοσύνη του κόσμου. Θέλω να τονίσω πάντως ότι το νοσοκομείο μας δεν είναι κακό νοσοκομείο.»
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να δεχτούμε ορισμένα δεδομένα. Το νοσοκομείο μας είναι δευτεροβάθμιο, επομένως δεν μπορεί να το συγκρίνουμε με το πανεπιστημιακό. Όσον αφορά το θέμα των ειδικοτήτων και των γιατρών, πιστεύω, ότι μπορεί κατά καιρούς σε ορισμένα τμήματα να εμφανίζονται ελλείψεις, ελλείψεις όμως έχουν όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδος. Δεν είμαστε μόνο εμείς. Διαβεβαιώνω, όμως, ότι με τις συνθήκες που υπάρχουν δεν είναι από τα χειρότερα νοσοκομεία της Ελλάδος, είναι πιστεύω σε πάρα πολύ καλή θέση. Αυτό έχω να πω διότι ο κόσμος συνήθως μπορεί και να παραπληροφορείται σε ορισμένα θέματα.
Εγώ δέχομαι τις ελλείψεις και επαναλαμβάνω ότι υπάρχει βασική έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό είναι και το πρόβλημα όλων των νοσοκομείων της Ελλάδος αλλά το νοσοκομείο επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά,  δεν είναι τόσο κακό όσο το φαντάζεται ο κόσμος και καλό είναι να το στηρίξει. Και δεν θα το στηρίξει ούτε με σημαίες, ούτε με απεργίες, ούτε με διαδηλώσεις!»
Ο κ. Μαλάς εμφανίστηκε να διαφωνεί ιδεολογικά με τις μεθόδους διαμαρτυρίας που τηρούνται κατά καιρούς και γενικότερα με τις μεθόδους των απεργιών και των κινητοποιήσεων. Ο ίδιος πιστεύει ότι ένα νοσοκομείο στηρίζεται μέσα από την εργασία του ανθρώπινου δυναμικού και το κύρος του επιστημονικού τους έργου.
Χαρακτηριστικά είπε ότι «το νοσοκομείο, όταν το ξεκινήσαμε ήμασταν 18 άνθρωποι. Τώρα είμαστε 137 γιατροί. Λέω και πιστεύω, ότι το νοσοκομείο μέσα στα 30 χρόνια που το ζω, προφανώς, έχει κάνει μεγάλα βήματα. Βέβαια θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Πάντα στο καλό υπάρχει το καλύτερο. Όμως ας πιστέψει ο κόσμος κι ας δείξει εμπιστοσύνη, διότι δυστυχώς η ευτυχώς, ότι και να πάθουμε, ότι και να μας συμβεί, εδώ θα έρθουμε.



Το νοσοκομείο,  πιστεύω, ότι για να σταθεί και να μείνει στο Ρέθυμνο πρέπει να αποδείξει με τις υπηρεσίες του, με το επιστημονικό του προσωπικό, με τις επιδόσεις του, ότι είναι καλό νοσοκομείο και πιστεύω, ότι είναι καλό, νοσοκομείο. το νοσοκομείο δεν θα το στηρίξουμε όταν βγαίνουμε και κάνουμε  διαδηλώσεις και δεν δουλεύουμε και βγαίνουμε στο δρόμο και διαμαρτυρόμαστε. Θα το στηρίξουμε με τη δουλειά μας. Εγώ αυτό πιστεύω και γι αυτό ποτέ μου δεν βγήκα ούτε σε διαδήλωση συμπαράστασης, ούτε πουθενά, αλλά κάθομαι εδώ και δουλεύω.»

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου: Σε τι στοχεύει η αντικατάσταση του ανθρώπου από τον υπολογιστή

Το επιδόρπιο είναι για τους χορτασμένους
Ζούμε ιστορικές στιγμές στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Ενώ επιταχύνεται η διάλυση της δημόσιας υγείας και κορυφώνεται η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας (εν αναμονή του 4ου μνημονίου που θα δώσει και τη χαριστική βολή), το νοσοκομείο μας αποτελεί εξαίρεση και φωτεινό παράδειγμα πρωτοπορίας, αποκτώντας επιτέλους τη μοναδική λειτουργία που του έλειπε, το σύστημα ιατρικών οδηγιών στις κλινικές μέσω tablet (επίπεδος φορητός υπολογιστής)!!!
Δεν πειράζει που οι υπάρχοντες νοσηλευτές είναι εξοντωμένοι από τις βάρδιες και δεν μπορούν να πάρουν τα ρεπό και τις άδειές τους… θα έχουμε tablet!
Δεν πειράζει που σε λίγο θα ψάχνουμε με το ντουφέκι νοσηλευτή, τραυματιοφορέα, τεχνολόγο ακτινολογικού, τεχνικό, διοικητικό κ.ο.κ…. όλων αυτών τη δουλειά μπορεί να την αντικαταστήσει μια χαρά το tablet! Δεν αποτελεί πρόβλημα  το κλείσιμο τριών  από τις επτά κλίνες της Μ.Ε.Θ. λόγω έλλειψης προσωπικού και είναι  λεπτομέρεια που αρκετοί γιατροί συνεχίζουν να κάνουν 9, 10, 11 και 12 εφημερίες το μήνα, όντας απλήρωτοι γι’ αυτές, πάνω από 12 μήνες… αφού η τεχνολογία τους δίνει τη δυνατότητα να δίνουν ιατρικές εντολές μέσω tablet!
Δεν χρειάζεται ανανέωση ο πεπαλαιωμένος και ετοιμόρροπος τεχνολογικός εξοπλισμός του νοσοκομείου (αναπνευστήρες μονάδας, μηχανήματα αιμοκάθαρσης, υπερηχογράφος καρδιάς, ακτινολογικά μηχανήματα), προτεραιότητα έχει το tablet! Φυσικά και δεν αποτελεί πρόβλημα που οσονούπω δε θα υπάρχει φαγητό (!!!) για ασθενείς και εφημερεύοντες, αφού οι διαγωνισμοί για την τροφοδοσία του Ιδρύματος αποβαίνουν άκαρποι εδώ και καιρό (αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τα τραγικά αποτελέσματα της εισόδου του ιδιωτικού παράγοντα στα δημόσια νοσοκομεία)… Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε οι ασθενείς και εμείς να παραγγείλουμε delivery μέσω tablet ή να χορτάσουμε την πείνα μας αν δεν μας περισσεύουν, βλέποντας ωραίες εικόνες φαγητών από το tablet! Καλή η τεχνολογία αλλά δεν τρώγεται! Κάπου εδώ όμως πρέπει να τελειώνουν τα πικρά αστεία…
Οι οπαδοί της άθλιας μνημονιακής πολιτικής, που εφαρμόστηκε με το παραπάνω στην Υγεία από το Λοβέρδο και τους «άξιους» συνεχιστές του, έχουν το θλιβερό προνόμιο να είναι οπαδοί της πολιτικής αντίληψης και της κοινωνικής ευαισθησίας του «εκσυγχρονιστή» υπουργού. Του πολιτικού ανδρός, που δημιούργησε τον εμβληματικό ΕΟΠΥΥ, ξεκίνησε τις πρώτες συγχωνεύσεις, έβαλε χαράτσι στα νοσοκομεία, διαπόμπευσε χωρίς ντροπή ή ίχνος μεταμέλειας οροθετικές γυναίκες στο πανελλήνιο και διαμαρτυρήθηκε δημοσίως γιατί οι γέροι ζουν πολύ!!! Είναι σίγουρο όμως ότι θα επικροτούσε το tablet, όπως μάλλον θα το επικροτήσει και το καινούργιο «μπουμπούκι» του υπουργείου, ο νέος υπουργός υγείας – ανέκδοτο του ανασχηματισμού – ακροδεξιός τηλε-πωλητής βιβλίων, Άδωνις Γεωργι-Άδης.
Ειλικρινά ρωτάμε, πώς βρίσκονται χρήματα για tablets, ενώ το νοσοκομείο και η Δ.Υ.ΠΕ. δεν μπορούν να πληρώσουν υπερωρίες και εφημερίες και δυσκολεύονται να καλύψουν βασικά λειτουργικά έξοδα; Επίσης, θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιά είναι η θέση των ελάχιστων νοσηλευτών που έχουν απομείνει, δίπλα στον άρρωστο ή μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή;
Την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου αποτελούμε σκληρά εργαζόμενοι και άριστα καταρτισμένοι  γιατροί και δε θα πάψουμε να καταγγέλλουμε την κοροϊδία (βλέπε tablet) και να διεκδικούμε τα αυτονόητα για εμάς, τους ασθενείς μας και το νοσοκομείο, αντιστεκόμενοι στην κατασυκοφάντηση και στην απόπειρα ποινικοποίησης της διεκδίκησης και των κοινωνικών αγώνων,  που ξεκινάει από την κυβέρνηση, βρίσκοντας δυστυχώς πρόθυμους χειροκροτητές, τους δήθεν εκσυγχρονιστές.
Δουλειά μας, εκτός από το καθ’ αυτό ιατρικό έργο, είναι να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων των συνανθρώπων μας, ανασφάλιστων, ανέργων, μεταναστών, φτωχών και ανήμπορων για πρόσβαση σε δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, καθώς  και να αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους σε όλα τα επίπεδα. Δεν υπάρχει ιατρική ξεκομμένη από την κοινωνία και τους αγώνες που αυτή δίνει. Απόδειξη αυτού, είναι οι δικές μας συνεχείς προσπάθειες και το έργο που παράγουν τα κοινωνικά ιατρεία ανά την επικράτεια. Βέβαια, η πραγματικότητα ξεπερνάει τις έτσι και αλλιώς πεπερασμένες δυνατότητες της εθελοντικής προσφοράς και της αλληλεγγύης. Η ανάλγητη εφαρμοζόμενη πολιτική κάνει καρκινοπαθείς να ψάχνουν τα φάρμακά τους, ανθρώπους με αναπηρίες να πετιούνται στον Καιάδα και ψυχιατρικούς ασθενείς να μην έχουν στον ήλιο μοίρα.
Όλοι αυτοί, που θεωρούν τα αιτήματά μας για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους και επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, «παλιομοδίτικα», « συντεχνιακά» ή  «αντιμνημονιακά», δε μας αφορούν! Είναι οι ίδιοι που προάγουν, θέλοντας ή μη, τη διάλυση του Ε.Σ.Υ. και την επέλαση της ιδιωτικής υγείας και ασφάλισης. Εμείς, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει και να αγωνιζόμαστε  με όλες μας τις δυνάμεις… σε πείσμα των καιρών, μη μπαίνοντας σε επικοινωνιακά κόλπα ανταποδοτικού χαρακτήρα περί δήθεν πρωτοπορίας και εκσυγχρονισμού.


2 σχόλια:

  1. ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥΣ.ΠΡΙΝ ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΜΕ Η ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ Η ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΤΑ ΡΕΖΙΛΙΚΙΑ ΣΤΟ ΤΣΕΣΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ 8 ΤΡΟΦΙΜΟΥΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΞΕΣΑΛΩΣΕΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΕΝΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟΥ . ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΕΣΑ ...TABLETS Κ ΛΟΙΠΑ ... ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΕΙ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή